20180216 Maastricht – Bressoux

Datum: 20180216

Tijd: 09:05u – 17:35u

Afstand: 35,3 km

Wandelaars: Gerben, Frank, Rob

Wandeling

Nu we klaar zijn met het Pieterpad, hebben we besloten om richting Santiago de Compostella te gaan lopen. We zien wel waar het schip strandt…

Het eerste traject dat we gaan lopen is de aanloop route naar De weg van de Franken, van Maastricht tot Reims.
Onze wandeling begint met een dubbel traject (omdat de enkele stukken wat kort zijn), van Maastricht via Visé naar Luik. Omdat dat een flink stuk is, kunnen we in Bressoux stoppen, dat scheelt zo’n 4 kilometer van de route en 1-2 kilometer naar het station in Luik. We zien wel hoe het gaat.

Omdat we een flinke tocht voor de boeg hebben, vertrekken we op tijd. We gaan met de trein van 8:08 uur in Tegelen naar Maastricht. De treinreis verloopt voorspoedig (dat is ook al eens anders geweest).

Even na 9:00 uur beginnen we onze wandeling die start vlak bij het station langs de Maas. Diezelfde Maas zullen we vandaag grotendeels blijven volgen. Eerst in Maastricht en daarna aan de rand van Maastricht door het groen.
Daarna gaat het richting Visé. Dat is niet het mooiste stuk, het gaat voor een deel langs industrieterreinen en lange vrij saaie stukken door velden. Wel komen we door Eijsden, hier is het even beter. Op een gegeven moment gaat het vlak langs de autobaan af.

In Visé steken we die autobaan over en gaan we even een kleine pauze inlassen om iets te drinken. In restaurant L’autobus zijn we alleen welkom als we uitgebreid dineren. Dat was niet de bedoeling, maar gelukkig wijst men ons wel de weg naar een kroeg (hoewel we die zelf ook wel gevonden hadden). Bij D’Artagnan drinken we Tripel Karmeliet en Jus d’orange (dat is ook Frans).

We hebben het vermoeden dat de rest van de tocht wellicht tegen kan vallen omdat het richting Luik gaat en daar is het nogal industrieel en smerig. Wat schetst onze verbazing als we in plaats daarvan een stukje van de Maas af over de heuvels lopen, midden in de natuur, door bossen en later door velden. Een heel mooie omgeving.

Helaas heeft Gerben pijn aan zijn voet. Hoewel hij in Visé aangaf dat het wel ging, gaat het het bij tijd en wijlen niet zo goed. Hij probeert diverse keren of een stok helpt en soms is dat zo. Hij klaagt niet, loopt stug door en houdt de moed erin. Wel ligt ons tempo nu aanzienlijk lager. We besluiten dan ook om niet verder dan Bressoux te lopen. Dat is ver genoeg en ook is het dan laat genoeg.

Bij Jupille-sur-Meuse lopen we Luik binnen en daarna gaat het door de bebouwde kom (niet het mooiste stuk van de route) naar Bressoux. Helaas is er nergens een kroeg of iets dergelijks te bekennen. Dan vanavond maar een welverdiend pintje op de bank.
We zoeken het station en dat is even lastig. Dan spotten we echter vanaf een brug het perron, midden tussen een hele stapel spoorlijnen. Er staat zelfs een werkende automaat om tickets uit te halen en we hebben geluk, de trein rijdt ieder uur en we hoeven maar iets minder dan een kwartier te wachten.

Ook de terugreis verloopt soepeltjes, met koffie en Cola van de Kiosk in Maastricht.

De route stond niet echt aangegeven, we hebben voornamelijk op de GPS gelopen en op de kaarten die ik geprint had. Wel zagen we diverse markeringen met de schelp (pelgrimspad), maar daar hadden we het zeker niet mee gered.
Een mooi begin van onze pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.

De trajecten die we gelopen hebben:

  • Over platgetreden paden / Maastricht – Visé (gpx)
  • Naar de stad van Saint-Jacques / Visé – Luik (tot het station Bressoux) (gpx)

Weer

We hadden vandaag perfect wandelweer, zonnig, droog en ongeveer 8°C. Wel was het erg modderig en drassig. Op diverse plaatsen moesten we onze weg zoeken langs grote plassen water of grote modderpoelen.

Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

-->