20180703 Dartmouth – Brixham

Datum: 20180703

Tijd: 9:15 – 15:30 uur

Afstand: 21,2 km

Overnachting: Brixham House, Brixham

Wandeling

De dag begint, zoals wel vaker aan deze kant van Engeland, met een ferry overtocht, over de Dart deze keer. Er zijn diverse mogelijkheden, maar ik kies voor de lower ferry en niet de passenger ferry. Het enige verschil is het opstap punt, ze komen aan de Kingswear kant op hetzelfde punt aan.
De lower ferry bestaat eigenlijk uit twee ferries. Die zien er een beetje uit zoals ons veer tussen Baarlo en Steyl, maar dan niet gemotoriseerd. Daarvoor hebben ze een extra boot aan de zijkant vastgemaakt die voor de voortstuwing zorgt. Het leuke aan deze extra boot, is dat die iedere keer als de ferry vertrekt draait. De voorsteven zit op één plek aan de ferry vast en rond dat punt draait de boot zodat hij naar voren vaart als we naar de andere kant gaan. Beide ferries gaan in principe tegelijkertijd en passeren elkaar ergens midden op de Dart.

In Kingswear aangekomen pak ik het Coast Path weer op en loop eerst een stukje langs diverse (vakantie)huizen. Ergens mis ik waarschijnlijk een aanwijzing want even later kan ik niet meer verder. Het pad is afgesloten. Dus een stukje terug en dan nog maar eens proberen op de weg een beetje hogerop. Daar staan ook weer Coast Path markeringen. Het oude pad is afgesloten vanwege een instabiele klif.

Als ik Kingswear uit ben, begint het te regenen. Ik loop onder de bomen en blijf daar even schuilen. Het komt er even flink uit, maar gelukkig houden de bomen alles tegen en sta ik droog.
Als het gestopt is, loop ik verder. Het begint nu wel een beetje te druppelen als ik onder de bomen loop, maar dat is verwaarloosbaar met wat er net uit de lucht kwam vallen.

Ik denk dat ik er goed vanaf gekomen ben, maar die vlieger gaat niet op. Een tijdje later begint het weer flink te regenen. Ik loop nog steeds (of alweer) onder de bomen, maar deze keer houden ze niet alles tegen (wel veel). Ik wordt uiteindelijk toch nog goed nat, hoewel mijn broek grotendeels droog blijft. En dat allemaal zonder jas…

Maar uiteindelijk wordt het helemaal droog. Ik ben intussen onder de bomen uitgekomen en kom bij een kustwacht station uit. Hier zijn ook de restanten van een verdedigingswerk uit de tweede wereldoorlog te zien, Brownstone Battery, daar loop ik dwars doorheen (uiteraard met een extra afdaling en stijging).

Het gaat verder langs de kust over redelijk onbeschutte paden. Dat is vervelend want ik moet wind in lopen en er staat een behoorlijke wind vandaag. Ook gaat het flink op en neer op dit stuk. Dat is afzien dus.

Er wordt aan het pad gewerkt. Drie mannen zijn bezig om de eerste aanzet voor een ’trap’ te maken. Ik maak een praatje met ze en vertel ze dat ik het hele Coast Path aan het lopen ben. Daarop willen ze weten of dit stuk het mooiste stuk is 🙂 Waarop ik tactisch antwoord dat alle stukken mooi zijn, maar allemaal anders.

Bij Sharkham Point komt er enige rust in de hoogteverschillen en gaat het wat meer op hetzelfde niveau verder, met geleidelijke (en kleine) hoogteverschillen.  Even verder bij Berry Head begint het weer te regenen, gelukkig maar even. Op Berry Head zijn de restanten van een groot fort uit de tijd van Napoleon te zien. Normaliter had ik daar wel even tijd voor gemaakt, maar gezien het weer loop ik door.

Als ik in Brixham aankom, miezert het, het zit niet mee met het weer vandaag. In de haven van Brixham staat een standbeeld van Willem III van Oranje, ter ere van de Glorious Revolution. Hierbij nam Willem III de macht in Engeland over, op uitnodiging van enkele vooraanstaande Engelsen. Hij landde met 500 schepen in Brixham. Op de zijkant van het standbeeld staat dan ook letterlijk “Engelands vrijheid door Oranje hersteld”.

Voordat ik de B&B opzoek, pak ik eerst een Guinness bij de Blue Anchor (met uitzicht op het standbeeld van Willempie). Daarna loop ik nog dik een kilometer het dorp in om mijn B&B te vinden.

Ik ben nu in de Engelse Riviera.

Weer

Niet zo best vandaag. Ondanks dat ze zonnig en droog weer voorspeld hadden, regende het vanmorgen en later op de middag ook. Verder was het maar een grijze dag met veel wind. De zon kwam wel enkele keren even door, maar nooit lang.

Songtekst van de dag

Omdat Willem III hier een revolutie op gang bracht, een songtekst van een echte Engelse band. Vandaag hebben we Revolution van The Beatles:

You say you want a revolution
Well, you know
We all want to change the world
You tell me that it’s evolution
Well, you know
We all want to change the world

But when you talk about destruction
Don’t you know that you can count me out

Don’t you know it’s gonna be alright
Alright, alright

You say you got a real solution
Well, you know
We’d all love to see the plan
You ask me for a contribution
Well, you know
We’re all doing what we can

But if you want money for people with minds that hate
All I can tell you is brother you have to wait

Don’t you know it’s gonna be alright
Alright, alright, al…

You say you’ll change the constitution
Well, you know
We all want to change your head
You tell me it’s the institution
Well, you know
You’d better free your mind instead

But if you go carrying pictures of Chairman Mao
You ain’t gonna make it with anyone anyhow

Don’t you know it’s gonna be alright
Alright, alright

Alright, alright
Alright, alright
Alright, alright
Alright, alright

Foto’s

-->