20180531 Padstow (rustdag)

Datum: 20180531

Overnachting: The Old Ship Hotel, Padstow

Activiteiten

Rustdag in Padstow. Aangezien het goed weer is, wil ik wel een boottochtje maken zodat ik de kliffen eens van de andere kant kan bekijken.

Nadat ik eerst Padstow bekeken heb (daar ben je nogal eens mee klaar, maar wel op verzoek de nodige foto’s van pubs), bekijk ik het aanbod van de diverse boottochten. Ik besluit om een boottocht met de Jubilee Queen te gaan maken. Anderhalf uur, niet te duur en je wordt niet zeiknat (dat ben ik gisteren al geworden).
Ik stap in het dorp aan de kade op. Gelukkig is de boot niet afgeladen vol. De GPS track hieronder is van de boot tocht en niet van een wandeling (ik kan nog steeds niet over water lopen).
Na afloop worden we er op het strand uit gegooid, het is eb en dan staat er geen water meer in de haven.

Er is een brouwerij in Padstow, de Padstow Brewing Company. Die moeten we bezoeken. Google komt te hulp met een adres en de route. Eerst even een Cornish Pasty wegwerken en dan gaat het naar de brouwerij. Onderweg kom ik langs de kerk en de dooie akker. Daarna moet ik een flink stuk langs een vrij drukke weg, zonder voetpad of iets erlangs. Niet de meest lekkere wandelroute.
Maar uiteindelijk kom ik boven aan (ja, het ging uiteraard omhoog). Nog een klein stukje en op een industrie terrein vind ik de brouwerij.
Ik wordt vriendelijk ontvangen midden in de bottelarij (of beter gezegd inblikkerij), waar volop bier in blikken verpakt wordt. Ze hebben van alles op fles, maar helaas niks open… De tasting room zit onder in het dorp.
Als de brouwer hoort dat ik te voet naar boven ben gekomen, biedt hij aan om me even naar beneden naar het dorp te brengen. Gezien de wandelroute langs de drukke weg, maak ik hier dankbaar gebruik van.
Onderweg praten we uiteraard over bier. Hij had in Amsterdam alleen Heineken gevonden, dus heb ik hem maar over Brouwerij ’t IJ, De Prael, De Troost en al die anderen verteld. De Padstow Brewing Company bestaat nu 5 jaar en ze brouwen zo’n 15-16 verschillende bieren in kleine batches. De brouwerij draait goed, vandaar dat ze de tasting room in het dorp hebben kunnen openen.
In het dorp aangekomen is de tasting room snel gevonden en daar kan het tasten beginnen.

Eigenlijk was dat de dagbesteding wel, boottochtje en brouwerij bezoek / proeverij. Prima dag invulling wat mij betreft!

Weer

Prima weer vandaag, beter dan gisteren. De hele dag zonnig . Er waren wel enkele erg donkere wolken te zien, ook tijdens de boottocht, maar uiteindelijk is het de hele dag droog gebleven.

Songtekst van de dag

Vandaag stond voor een groot gedeelte in het teken van bier, daarom Beer Drinkers And Hell Raisers van ZZ Top:

If you see me walkin’ down the line
with my fav’rite honky tonk in mind,
well, I’ll be here around suppertime
with my can of dinner and a bunch of fine.

Beer drinkers and hell raisers, yeah.
Uh-huh-huh, baby, don’t you wanna come with me?

The crowd gets loud when the band gets right,
steel guitar cryin’ through the night.
Yeah, try’n to cover up the corner fight
but ev’rything’s cool ‘cause they’s just tight.

Beer drinkers and hell raisers, yeah.
Huh, baby, don’t you wanna come with me?
Ah, play it boy.

The joint was jumpin’ like a cat on hot tin.
Lord, I thought the floor was gonna give in.
Soundin’ a lot like a House Congressional
‘cause we’re experimental and professional.

Beer drinkers, hell raisers, yeah.
Well, baby, don’t you wanna come with me?

Foto’s

20180530 Port Isaac – Padstow

Datum: 20180530

Tijd: 9:35 – 15:10 uur

Afstand: 21,4 km

Overnachting: The Old Ship Hotel, Padstow

Wandeling

Vandaag een meer relaxte route. Het venijn zit hem in het begin, in de eerste 4-5 kilometer. Daarna valt het wel mee.

Ik begin op tijd want ik moet op het eind het veer van Rock naar Padstow hebben en ik wil daar zeker op tijd zijn (anders kost me dat een taxi).
Het regent, dus dat is minder.
Ik start gelijk met een drietal dat ik de laatste dagen al vaker tegen ben gekomen, zowel in de hotels als onderweg. Het is een stel uit Duitsland (uit de buurt van Nürnberg) en een Engelse vriendin. Ik loop sneller en verlies ze na verloop van tijd uit het oog. Ik verwacht ze vanavond pas weer te zien in het hotel of de pub.

Voordat ik aan mijn wandeling begin, loop ik eerst nog een stukje door Port Isaac. Het plaatsje is beroemd omdat hier de serie Doc Martin is opgenomen. Het hotel waar ik vannacht geslapen heb is in de serie het schoolgebouw (wat het vroeger ook was). Port Isaac heeft vooral veel kleine en smalle straatjes.

Hoewel het venijn in het begin zit, valt het allemaal wel mee. De heuvels zijn niet meer zo hoog, dus iedere klim en afdaling is een stuk korter. Er zijn wel een aantal steile hellingen te nemen, maar dat is allemaal goed te doen. Wel is het goed uitkijken omdat alles nat is. Vooral op rotsachtige stukken betekent dat gladheid.

Na een kilometer of 5 bereik ik Port Quin, een gehucht aan de zee. Normaliter is hier op de parkeerplaats iets te drinken te krijgen (in een oude Citroen HZ), maar vandaag zijn ze vanwege het mooie weer gesloten. Jammer, een kop koffie had er wel ingegaan.
Wel heb ik nu het ergste klimwerk weer gehad. Niet dat het vanaf nu allemaal vlak is, maar veel wordt er niet meer geklommen of gedaald.

En dan loop je over een niet al te breed pad, boven langs een klif, en dan willen er zo’n stuk of 10 koeien langs. Teruggaan heeft geen zin, dan loop je vast op een ‘stile’. Dus, zo veel mogelijk tegen de rand aan kruipen en zo stil mogelijk blijven zitten. De koeien bekijken zich dit eerst eens, ze vertrouwen het niet helemaal. Dan gaan ze toch één voor één voorbij. Eén van de laatsten is een kalfje en dat heeft meer tijd nodig voordat het voorbij durft. Maar uiteindelijk neemt het een sprintje en schiet voorbij. De koe daarachter kijkt me nog even aan alsof ze wil zeggen: durf je wel tegen een kalfje…
Al met al leverde dit wel enkele mooie close-ups van de koeien op.

Vlak daarna komt Polzeath in zicht, een badplaats. Ondanks het mindere weer, is er toch genoeg te doen op het strand en in de zee. Hier is er in ieder geval wel koffie, bij een strandtentje.

Bij Polzeath en later ook bij Rock en Padstow, zijn er enorme zandvlaktes. Hier hebben ze nog eens strand.

Na Polzeath gaat het via een voornamelijk vlakke route verder naar Rock, via de duinen, het strand en langs de laatste heuvel van vandaag.

Ik heb geluk, als ik bij Rock aan het strand kom, komt er net een Ferry aan en kan ik meteen mee. Ze gebruiken vandaag twee ferries. Als we aan de Padstow kant aankomen, wordt duidelijk waarom. Daar staat een enorme rij wachtende.
In Padstow aangekomen, zie ik dat het drietal waarmee ik vanmorgen gestart ben op dezelfde ferry zat. In ons hotel (we hebben weer hetzelfde hotel) maak ik een praatje met ze en daar hoor ik dat ze een afkorting genomen hebben. Dat verklaart waarom ze mij ingehaald hebben.

In Padstow is het een drukte van jewelste. Hier hoef ik me tijdens mijn rustdag morgen niet te vervelen.

Weer

Tja, vandaag kwam er dan eindelijk een einde aan het goede wandelweer. Het regende. Gelukkig niet heel erg hard. Vanaf het begin regende het lichtjes, maar wel vrij constant. Later op de dag waren er wel droge perioden, maar de regen kwam toch meestal weer terug.

Ik had voor de zekerheid mijn regenjas maar aangedaan en hoewel die erg warm was, heb ik hem wel de hele dag aangehouden.

Uiteindelijk was ik drijfnat, maar net zoals de vorige keer maar voor een deel door de regen. Ik had vandaag, vooral aan het begin, veel stukken waar ik langs hele smalle paadjes liep die voor een groot deel met vegetatie overgroeid waren. Daar ben ik het meest nat van geworden, al die vegetatie was drijfnat en daarmee ik ook binnen de kortste keren.

Songtekst van de dag

En uiteraard vanwege het weer, vandaag weer een regen songtekst. One more rainy day van Deep Purple:

Changes, visible changes
Sky looking so forlorn
It looks like the world’s been born
On one more rainy day

Trying to see the sunlight
My heart’s crying out loud
I try to see through the clouds
On one more rainy day

One more rainy day
Once again my mind is grey
This is what a rainy day can do
One more rainy day
One more rainy day

Sun starts shining on through
New day a day with you
It’s strange what sun can do
On one more rainy day

One more rainy day
Once again my mind is grey
This is what a rainy day can do
One more rainy day
One more rainy day

Foto’s

20180529 Tintagel – Port Isaac

Datum: 20180529

Tijd: 9:25 – 14:05 uur

Afstand: 16,4 km

Overnachting: The Old School Hotel, Port Isaac

Wandeling

Voordat ik vandaag aan de officiële wandeling begon, ben ik eerst nog even Tintagel ingelopen. Het oude postkantoor wordt overal genoemd en de kerk. Ook zijn er de King Arthur’s Great Halls. Alles in Tintagel heeft een connectie met Koning Arthur (al was alleen maar in de naam). Je zou je bijna in de middeleeuwen wanen, ware het niet dat het allemaal erg toeristisch is.
Bij het oude postkantoor, dat inderdaad een erg mooi en oud gebouw is, waren ze een trade fair op aan het bouwen. Daarna binnendoor naar de kerk, die boven op de kliffen ligt, een eindje weg van het dorp. Uiteraard met bijbehorende dooie akker. In de kerk is een bijzondere oude doopvont. Na de nodige foto’s gemaakt te hebben, heb ik nog een kaarsje aangestoken zodat de rest van mijn reis ook voorspoedig zal verlopen…

Tijd om de Coast Path weer op te pikken. Ik had namelijk een stukje van de route van vandaag overgeslagen. Maar dat was het stuk dat langs Tintagel Castle liep en dat had ik gisteren al gehad.

Ook voor vandaag staat er weer een pittige route op stapel. Veel ups en downs om het zo maar te zeggen. Ik heb inmiddels geleerd hoe ik het beste af kan dalen en kan klimmen zodat ik geen problemen met mijn linkerknie krijg, maar wel zodanig dat ik niet mijn rechterknie te veel belast en daar problemen mee krijg.

Vrijwel aan het begin kom ik langs een verlaten leisteen groeve. Ik begrijp dat ze hier leisteen gehaald hebben, wat ik niet begrijp is waarom ze één kolom hebben laten staan. Aan de andere kant, dat ziet er nu wel apart uit.

Zoals aan het hoogteprofiel hieronder te zien is, ging het diverse keren bijna helemaal omlaag tot op zee niveau en daarna weer omhoog. Vooral Dennis Point was een ‘leuke’, zo’n 90 meter omhoog en daarna meteen weer omlaag. Uiteraard steil zoals ik dat inmiddels van het Coast Path gewend ben. Dit was meteen na Trebarwith Strand, de laatste beschaving voor het eindpunt. Helaas was dit een beetje te vroeg voor een pauze, ik was net begonnen met wandelen.
Ook na Dennis Point, waren er nog een aantal leuke klimmetjes en flinke afdalingen (bijvoorbeeld naar Ranie Point, het hoogste punt van vandaag). Ik zit hier wel in het meest ruige stuk van het Coast Path.

Na alle ups en downs kwam ik dan eindelijk in Port Gaverne aan, dat ligt tegen Port Isaac aan. Daarmee waren de hoogteverschillen echter nog niet gedaan. Om in Port Isaac te komen ging het nog één keer flink omhoog en daarna weer omlaag.

Uiteindelijk was ik erg vroeg klaar vandaag. Deels omdat ik op tijd vertrokken was, maar ook omdat de route vandaag niet heel erg lang was. Tijd voor een pint bij de Golden Lion.

Weer

Voor later op de dag was er regen voorspeld. Sterker nog, er waren officiële weer waarschuwingen van kracht met betrekking tot thunderstorms en flooding. Maar die zijn hier normaal gesproken zeer lokaal en de kans dat je daardoor getroffen wordt is niet zo heel groot.
Gelukkig heb ik hier geen last van gehad. Het was vandaag vooral bewolkt en af en toe zonnig. eigenlijk weer prima wandelweer. De temperatuur was wel wat hoger, het was behoorlijk warm.

Songtekst van de dag

Aangezien ik vannacht in Tintagel overnacht heb en daar alles in het teken van de middeleeuwen staat, vandaag een songtekst van een groep die middeleeuwse muziek maakt (zowel akoestisch als een combinatie van rock met traditionele instrumenten). Vandaag Spielmannsfluch van In Extremo:

Es war einmal ein König an Land und Dingen reich
Der saß auf seinem Throne finster und bleich
Was er sinnt ist Schrecken, was er blickt ist Wut
Was er spricht ist Geißel, was er schreibt ist Blut

Einst zog zu diesem Schlosse ein edles Sängerpaar
Einer hat schwarze Locken, der andre ist grau von Haar
Der Graue sprach zum Jungen: “Sei bereit mein Sohn,
Spiel die besten Lieder, stimm an den vollsten Ton!”

:Es regnet, es regnet Blut
Es regnet den Spielmannsfluch:

Es spielen die beiden Sänger im hohen Säulensaal
Auf dem Throne sitzt das Königspaar
Der König so prächtig wie blutiger Nordenschein
Die Königin so süß wie der Sonnenschein

Sie singen von Lenz, Liebe, Heiligkeit
Sie zerfloss in Wehmut, Lust war auch dabei
Ihr habt mein Volk geblendet, verlangt ihr nun mein Weib?
Der König schreit wütend, er bebt am ganzen Leib

:Es regnet, es regnet Blut
Es regnet den Spielmannsfluch:

Des Königs Schwert blitzend des Jünglings Brust durchdringt
Statt der goldnen Lieder nun ein Blutstrahl springt
Der Jüngling hat verröchelt in seines Meisters Arm
Dann schreit der Alte schaurig, der Marmorsaal zerspringt

Du verfluchter Mörder, du Fluch des Spielmann Tun
Umsonst sei all dein Ringen, mit Blut befleckt dein Tun
Des Königs Namen meldet kein Lied, kein Heldenbuch
Versunken und vergessen – das ist des Spielmanns Fluch

:Es regnet, es regnet Blut
Es regnet den Spielmannsfluch:

Foto’s

20180528 Crackington Haven – Tintagel

Datum: 20180528

Tijd: 9:05 – 17:00 uur

Afstand: 22,4 km

Overnachting: Pendrin House, Tintagel

Wandeling

Vandaag wandel ik naar het kasteel van Koning Arthur (die van die ronde tafel) in Tintagel. Eens kijken of ik dat zwaard in die steen ook zie staan.

Voordat ik echter daar ben, moet ik eerst de hoogste klif van Cornwall over. De beklimming daarvan gaat wisselend makkelijk (lees niet al te steil) en minder makkelijk (steil dus). Uiteindelijk red ik het dan toch tot op de 223 meter hoge top van High Cliff (originele naam).
Maar daarmee is het nog niet gedaan, Het gaat nu weer rap naar beneden en daarna weer omhoog naar de top van Rusey Cliff die erlangs ligt en maar een paar meter lager is.

Na deze tour de force gaat het voornamelijk omlaag met wel nog enkele pittige steile hellinkjes voordat ik in Boscastle ben. Het is druk in Boscastle, dat zal wel komen omdat het vandaag bank holiday is in Engeland. Ik weet in ieder geval een plekje in de Biergarten te bemachtigen om een pintje te drinken.

Nadat ik mijn water voorraad ook aangevuld heb (die gaat vandaag erg snel met dat warme weer), gaat het weer verder richting Tintagel. Het gaat ook meteen weer flink omhoog. Daarna blijft het een beetje op en neer gaan met enkele steile afdalingen en stijgingen. Uiteindelijk komt dan toch Tintagel Castle in zicht, of in ieder geval de resten daarvan. Ik ben vanmorgen extra vroeg vertrokken omdat ik daar een bezoek aan wil brengen. Ook dat bezoek brengt weer een aantal hoogte meters met zich mee omdat het kasteel en alles dat daarbij hoort op een tweetal heuvels ligt. Maar daar laat ik me niet door weerhouden, die paar extra meters kunnen er ook nog wel bij.

Nadat ik Tintagel Castle bekeken heb, gaat het nog één keer flink omhoog naar het dorp zelf. Hier drink ik nog een pint voordat het naar de B&B gaat voor een welverdiende en hoognodige douche.

Al met al was vandaag een zware dag. niet alleen vanwege de vele hoogtemeters, maar ook omdat het erg warm was. Maar ik heb het weer gered 🙂

Weer

Zomerweer vandaag, de hele dag zon. Er waren wel wolken te zien, maar die waren verder weg. Eigenlijk te warm om tegen steile hellingen op te ploeteren. Gelukkig stond er wel een lekker zeebriesje, dat gaf dan weer een beetje verkoeling.

Songtekst van de dag

Vanwege al de stranden die ik vandaag en de afgelopen dagen onder me heb zien liggen en omdat de meeste ervan eruit zien alsof je inderdaad gestrand bent als je er bent, vandaag een songtekst van Budgie, Stranded:

Stranded! stranded like a lily on a pond
Stranded!
Stranded and I think that I’ve gone wrong
Stranded! won’t somebody help me get away
Stranded! there between the time of night and day

I’m stranded every way I look
I’m stranded on a river
Stranded like a honeysuckle gypsy to a giver
Stranded like a damsel locked up in a tower
Stranded like a minute stranded in the hour

Stranded! every every every way I go
Stranded! stranded and I think you ought to know
Stranded! stranded I’ve got problems on my mind
Stranded! stranded and I think you’re not my kind
Oh no, you’re not my kind!

Stranded! stranded every every way I go
Stranded! stranded and I think you ought to know
Stranded! stranded like a fish upon a beach
Stranded! stranded and I think it’s out of reach

Well I’m stranded every where I look
I’m stranded in a river
Stranded like a honeysuckle gypsy to a giver
Stranded if you wanna be stranded if you don’t
Stranded like a martian landing in a font
Yeah yeah!

Foto’s

20180527 Bude – Crackington Haven

Datum: 20180527

Tijd: 9:50 – 15:00 uur

Afstand: 18,0 km

Overnachting: Coombe Barton Inn, Crackington Haven

Wandeling

Vandaag een meer relaxte route. Alhoewel er op het laats wel enkele kuitenbijters bijzaten. Eigenlijk alles wat een South West Coast Path wandeling dient te hebben:

  • Mooie uitzichten – check!
  • Steile hellingen – check!
  • Op het dak van de wereld wandelen – check!
  • Lekker weer – check!
  • Bruggetjes over stroompjes die in zee uitkomen – check!
  • Koffie halverwege  – check!
  • Strand – check!
  • Watervalletjes – check!
  • 300 miljoen jaar oude rotsen, die zig-zag opgevouwen zijn – check!
  • Trappen – check! check! check!
  • Andere wandelaars om mee te kletsen – check!
  • Kroeg op het eind – check!

Iets meer over die rotsen. De rotsen zijn ongeveer 300 miljoen jaar oud en bestaan uit sedimentair gesteente, zandsteen en leisteen (modder en andere mineralen). Ze werden gevormd in de Carboonperiode. Door de jaren heen zijn de rotslagen platgedrukt en gevouwen door de beweging van de aardkorst (de tektonische platen) om op sommige plaatsen bijna verticale lagen te produceren.
De kliffen bij Millook Haven zijn spectaculair, met uitgebreide chevron (zig-zag) vouwen.

Weer

En alweer perfect wandelweer. Bewolkt, af en toe een zonnetje en een lekkere temperatuur. Hoewel er af en toe donkere wolken te zien waren, is het helemaal droog gebleven.

Wel waaide het vandaag nog harder dan gisteren. Dat was zeker op bepaalde stukken een uitdaging (daar waar het zowel links als rechts steil naar beneden ging). Gelukkig was het pad hier breed genoeg.

Songtekst van de dag

Omdat er vandaag zoveel wind stond en omdat we uiteindelijk niet meer dan stof zijn, een songtekst van Kansas, Dust in the Wind:

I close my eyes only for a moment, and the moment’s gone
All my dreams pass before my eyes, a curiosity

Dust in the wind
All they are is dust in the wind

Same old song
Just a drop of water in an endless sea
All we do crumbles to the ground
Though we refuse to see

Dust in the wind
All we are is dust in the wind

Now don’t hang on
Nothing lasts forever but the earth and sky
It slips away
And all your money won’t another minute buy

Dust in the wind
All we are is dust in the wind
(All we are is dust in the wind)
Dust in the wind
(Everything is dust in the wind)
Everything is dust in the wind
(In the wind)

Foto’s

20180526 Hartland Quay – Bude

Datum: 20180526

Tijd: 8:40 – 16:10 uur

Afstand: 27,1 km

Overnachting: Brendom Arms, Bude

Wandeling

Dit is mijn 10de wandeldag op het South West Coast Path. En meteen staat er een zware etappe op stapel. Alle documentatie die ik heb (zie Informatie) waarschuwt voor de etappe van vandaag. Niet alleen is deze lang, het gaat ook erg vaak op en neer. Aangezien ze voor rond 16:00 uur regen voorspeld hebben, vertrek ik op tijd. Ik wil op tijd binnen zijn zodat ik zo weinig mogelijk last heb van de regen.

Het eerste stuk is echter heel relaxt, ten minste na de initiële klim. Het gaat zonder al te veel hoogteverschillen boven langs de kliffen en door weilanden. Op het dak van de wereld zeg maar (ten minste voor lokale begrippen).
Dan kom ik bij een picknick bank, hier zit een stel te eten. Ze maken plaats voor mij en ik ga er even bij zitten om te babbelen en ook iets te drinken. Ik proef van hun zelfgemaakte cake en daarna gaat het weer verder voor mij.

Na een tijdje kom ik bij een hutje aan. Dit was van de dichter Ronald Duncan die hier inspiratie opdeed. Met zo’n uitzicht moet hij toch wel mooie gedichten geschreven hebben.

Ik laat Devon achter me en ga verder in Cornwall.

Dan wordt ik opeens ingehaald. Dat is bijzonder, meestal ben ik het die inhaald. Het is iemand die het stuk dat ik vandaag wandel rennend aflegd. Ik dacht dat ik veel zweette, maar hij is van top tot teen drijfnat. Als we even praten loopt er een konstant straaltje vocht van zijn pet. Ben ik even blij dat ik mag wandelen.

Ik was eigenliijk niet van plan om naar Morwenstow te lopen, de route van vandaag is zo al lang genoeg. Er is echter een omleiding omdat een deel van het Coast Path onbegaanbaar is. Die omleiding gaat via Morwenstow. Als ik dan toch al daar ben, dan kan er ook wel een kop koffie vanaf in de Rectory Farm Tearoom.
In Morwenstow is ook een heel oude kerk met bijbehorende dooie akker. Aan het aantal graven te zien, zijn ze of al lang aan het sparen, of Morwenstow was vroeger veel groter…

En alweer kom ik langs een hutje, een heel klein hutje deze keer, Hawker’s Hut. Dit hutje is door een plaatselijke geestelijke gemaakt van drijfhout. En alweer om inspiratie voor gedichten op te doen (of om opium te roken). Tja, wat zal het geweest zijn?

Nu moet ik tijdelijk mijn mond houden en mijn gedachten in toom. Ik nader namelijk GCHQ Bude, een groot afluister station van de Engelse overheid. Big Brother en zo…

Ik kom Davey weer tegen, net voor Duckpool. Hier is een kraam waar ze eten en drinken verkopen. Ik koop een Raspberry Crush, lekker fris.

Het laatste stuk is weer relaxt, geen grote hoogteverschillen meer. De hoogteverschillen die er zijn gaan geleidelijk.

Als allerlaatste gaat het door Bude. Hier is het nodige te doen, strand toerisme en kermis. Na de rivier en het kanaal overgestoken te hebben, zie ik mijn slaapplek voor de nacht, de Brendon Arms, al liggen.

Ik heb vandaag zo’n 1150 meter geklommen en ben die ook weer afgedaald. Valt eigenlijk best wel mee… behalve dat die bijna allemaal heel steil omhoog en omlaag gingen deze keer.
Het voordeel van steile hellingen is dat je snel boven of onder bent. Dat je daarna bij het omhoog gaan nog een half uur nodig hebt om weer op adem te komen, tja…

Weer

Prima wandelweer vandaag. De dag begon zonnig, maar daarna betrok het flink. De temperatuur was aangenaam, ongeveer 20 °C. Rond 13:00 uur dreigde het te gaan regenen, maar behalve enkele verdwaalde druppels viel er niets. Wel bleef het bijna de hele dag flink bewolkt. Alleen op het laatst, net voor Bude kwam het zonnetje nog even door.

Er was regen voorspeld voor ongeveer 16:00 uur. Ik ben om 16:15 uur droog binnen gekomen. Daarna nog een pintje op het terras, maar voordat ik die op had, begon het te regenen (om 16:50 uur). Geluk gehad dus.

Het waaide flink vandaag, een wind naar de zee. Uitkijken dus op de smalle paadjes langs de kliffen.

Songtekst van de dag

In het kader van Big Brother en de steeds verder gaande macht van overheidsinstantie om ons af te luisteren, vandaag een songtekst van Muse, Uprising. Laten we hopen dat het niet zo ver hoeft te komen…

Paranoia is in bloom,
The PR transmissions will resume
They’ll try to push drugs that keep us all dumbed down
And hope that we will never see the truth around
(so come on)

Another promise, another seed
Another packaged lie to keep us trapped in greed
And all the green belts wrapped around our minds
And endless red tape to keep the truth confined
(so come on)

They will not force us
They will stop degrading us
They will not control us
We will be victorious
(so come on)

Interchanging mind control
Come, let the revolution take its toll
If you could flick the switch and open your third eye
You’d see that we should never be afraid to die
(so come on)

Rise up and take the power back
It’s time the fat cats had a heart attack
You know that their time’s coming to an end
We have to unify and watch our flag ascend
(so come on)

They will not force us
They will stop degrading us
They will not control us
We will be victorious
(so come on)

Hey, hey, hey, hey
Hey, hey, hey, hey
Hey, hey, hey, hey

They will not force us
They will stop degrading us
They will not control us
We will be victorious
(so come on)

Hey, hey, hey, hey

Foto’s

20180525 Clovelly – Hartland Quay

Datum: 20180525

Tijd: 9:40 – 15:15 uur

Afstand: 20,4 km

Overnachting: Hartland Quay Hotel, Hartland

Wandeling

Voordat ik vandaag aan mijn wandeling begin, ga ik eerst door Clovelly naar beneden, naar de haven. Ze zijn iemand aan het verhuizen, dat betekent alles op sleeën en omlaag (kasten, wasmachine, de hele bups). Beneden, achter het hotel bij de haven, komt namelijk een weg uit. Deze weg neem ik ook en ik kom in de buurt van het Clovelly Visitor Centre weer op het Coast Path uit, na een flinke klim. Die klim had ik me kunnen besparen, op basis van mijn overnachting had ik gebruik kunnen maken van de Landrover service. Maar ja, geen geduld en zo… Eenmaal op het Coast Path, volgt een redelijk relaxte wandeling door de Clovelly Court Gardens met een schuilplaats genaamd Angel’s Wings en een uitzichtpunt naar Blackchurch Rock.

Dan gaat het toch een paar keer naar beneden en weer naar boven. De eerste keer naar het strand bij Blackchurch Rock. Ik probeer deze zo goed mogelijk op de foto te krijgen (met de gaten zichtbaar), maar dat lukt me niet. Daarvoor zou ik de zee in moeten en daar heb ik momenteel even geen zin in.

Na een paar dalingen en stijgingen, volgt wederom een zeer relaxt stuk langs velden boven langs de kliffen tot aan Hartland Point. Hier is het tijd voor een pauze en koffie bij The Hartland Point Outdoor Café waar eten en drinken verkocht wordt. Ze hebben ook een terras en gelukkig hebben ze enkele parasols open zodat ik droog kan zitten (zie weer hieronder). Ze zijn iedere dag open en zeker met dit weer vind ik dat knap. Aan de andere kant, het halve terras zit vol met wandelaars, dus weer of geen weer, hier is altijd iets te doen.

Ik hoef nog maar een kilometertje of 4 – 5, maar die zijn wel zwaar staat er in de SWCP flyer. En dat klopt, de rest van de route is afwisselend relaxt en dan gaat het weer omlaag en terug omhoog, tot 5x toe.
Op een gegeven moment zwoeg ik omhoog met links en rechts vrij steile afgronden. Ik vraag me af waar dat naartoe gaat en verwacht ieder moment dat het voor me gewoon ophoudt. Dan kom ik boven aan en wat denk je? Niks dan groene weilanden met schapen en ruimte dat het verrekt…

Uiteindelijk is de laatste klim gedaan en zie ik onder me Hartland Quay liggen. Daar moet ik zijn, dat is mijn verblijf voor vanavond en vannacht.
Hartland Quay is een hotel met bijbehorend restaurant / bar, een souvenir shop en een klein museum. In het museum is te zien dat dit stuk van de kust vroeger veel schipbreuken kende (10 per mijl wordt gezegd).

Weer

Het begin van de dag is goed, bewolkt en niet koud. Rond een uur of 11 begint het te regenen. Niet hard, ook geen miezer regen. Echte druppels, maar niet al te veel. In ieder geval niet genoeg om mijn broek nat te maken, daar zorgen de struiken waar ik doorheen moet wel voor. Ik heb mijn lichte jack wel bij me, maar dat is veel te warm. Daarbij wordt mijn blouse toch wel nat, daar heb ik bij dit soort wandelingen geen regen voor nodig.

Om met een andere wandelaar die ik vandaag sprak te spreken, we liepen vandaag met ons hoofd in de wolken!

Songtekst van de dag

Vanwege de regen en omdat het uiteraard een fantastisch nummer is, vandaag The Rain Song van Led Zeppelin:

It is the springtime of my loving – the second season I am to know
You are the sunlight in my growing – so little warmth I’ve felt before.
It isn’t hard to feel me glowing – I watched the fire that grew so low.

It is the summer of my smiles – flee from me Keepers of the Gloom.
Speak to me only with your eyes. It is to you I give this tune.
Ain’t so hard to recognize – These things are clear to all from time to time.

Talk, talk, talk, talk – I’ve felt the coldness of my winter
I never thought it would ever go. I cursed the gloom that set upon us, ‘pon us, ‘pon us…
But I know that I love you so. But I know that I love you so

These are the seasons of emotion and like the wind they rise and fall
This is the wonder of devotion – I see the torch we all must hold.
This is the mystery of the quotient, quotient – Upon us all, upon us all a little rain must fall.
It’s just a little rain oh yeah

Foto’s

20180524 Westward Ho! – Clovelly

Datum: 20180524

Tijd: 9:20 – 14:55 uur

Afstand: 21,0 km

Overnachting: New Inn Hotel, Clovelly

Wandeling

Na een dag rust staat de volgende etappe op stapel, van Westward Ho! naar Clovelly. Het gaat vandaag weer flink op en neer, niet zo erg als de eerste paar dagen, maar toch.

Voordat ik vertrek, vul ik eerste mijn water voorraad aan in Westward Ho!. Op een gemiddelde wandeldag heb ik toch al snel 5 flessen water (van een halve liter) nodig. Dat betekent dat ik aan het begin van de dag een veel zwaardere rugzak heb dan later op de dag 🙂

Na een relaxt stukje meteen na Westward Ho! gaat het dan toch flink omhoog en weer omlaag en omhoog en … Een typische Coast Path route dus. Al met al is het wel goed te doen. Wat vooral helpt, is dat na de laatste grote klim de afdaling erg geleidelijk gaat. Die afdaling gaat via de Hobby Drive, een weg naar Clovelly die vroeger een tolweg was. De weg heet zo omdat het aanleggen van de weg een hobby was voor Sir James Hamlyn Williams.
Halverwege de Hobby Drive kom ik een heleboel mensen tegen, bij een uitzichtpunt. Eén van die mensen is Davey, die ik een paar dagen terug ook al tegen kwam in Ilfracombe. We lopen een stuk samen de Hobby Drive af, tot dat Davey het tempo weer wil laten zakken.

Aan het eind van de Hobby Drive wacht Clovelly. Clovelly ligt tegen de heuvel en heeft een heel erg steile hoofdstraat van keien. Gemotoriseerd verkeer is er uitgebannen en alle vervoer gaat via sleeën of ezels.  Mijn hotel ligt halverwege de heuvel en ik ben er ruim op tijd. Eerder zelfs dan mijn tassen. Tja, dan maar een plaatselijk biertje tijdens het wachten.

’s Avond blijf ik in het hotel eten en bestel zeekreeft, die is die morgen vers gevangen. Voor mij als niet vis eter is dit de eerste keer dat ik dit eet… Ik ben normaal gesproken niet zo van de foto’s van eten, maar deze keer maak ik een uitzondering.

Al met al weer een zeer geslaagde dag op het Coast Path. We zijn weer onderweg…

Weer

Het was perfect wandelweer vandaag. Bewolkt, droog en niet te warm.

Songtekst van de dag

Omdat we weer onderweg zijn en omdat ik Davey vandaag weer tegen kwam (respect voor het meesleuren van zoveel spullen en iedere avond blijven kamperen), vandaag een gouwe ouwe van Manfred Mann’s Earth BandDavy’s on the Road Again:

Davy’s on the road again
Wearin’ different clothes again
Davy’s turning handouts down
To keep his pockets clean
All his goods are sold again
His word’s as good as gold again
Sez if you see Jean now ask her please to pity me
Jean and I we moved along
Since the day – down in the hollow
When the mind went driftin’ on
And the feet were soon to follow

Davy’s on the road again
Wearin’ different clothes again
Davy’s turning handouts down
To keep his pockets clean
Sayin’ his goodbyes again
Wheels are in his eyes again
Sez if you see Jean now ask her please to pity me
Downtown in the big town
Gonna set you back on your heels
With a mouth full of memories
And a lot of stickers for my windshield
Shut the door
Cut the light
Davy want be home tonight
You can wait till the dawn rolls in
You won’t see our Davy again

Davy’s on the road again
Wearin’ different clothes again
Davy’s turning handouts down
To keep his pockets clean
Sayin’ his goodbyes again
Wheels are in his eyes again
Sez if you see Jean now ask her please to pity me
Downtown in the big town
Gonna set you back on your heels
With a mouth full of memories
And a lot of stickers for my windshield
Shut the door
Cut the light
Davy want be home tonight
You can wait till the dawn rolls in
You won’t see our Davy again

Foto’s

20180523 Westward Ho! (rustdag)

Datum: 20180523

Overnachting: Culloden House, Westward Ho!

Activiteiten

De eerste activiteiten van vandaag waren van een meer huishoudelijke aard. Naar de wasserette lopen en de was doen. Dat ging verbazingwekkend goed, maar ik zal jullie de details besparen. En nee, de songtekst van vandaag komt niet van Trafassi 🙂

Nadat de huishoudelijke zaken geregeld waren, was het tijd om naar de kust te lopen (een paar honderd meter maar). Daar ben ik begonnen met van links naar rechts alle strand bars af te gaan (niet dat er zo veel zijn). Lekker relaxt op het terras zitten, een beetje lezen, aan dit verslag werken en verder niks doen (behalve mensen kijken).

Tja, het was niet voor niets een rustdag vandaag!

Ik heb wel nog wat meer onderzoek gedaan naar de naam van Westward Ho! en heb daarbij geleerd dat:

  • Westward Ho! de enige plaats op de Britse eilanden is met een uitroepteken erin.
  • Er een plaats in deze wereld is met twee uitroeptekens in de naam, namelijk Saint-Louis-du-Ha! Ha! in Quebec. Hoe verzin je het…
  • Hamilton, Ohio in 1986 geprobeerd heeft om zijn naam van een uitroepteken te voorzien om grotere bekendheid te krijgen. Dat werd echter niet echt door anderen opgepakt en is daardoor doodgebloed. Geen Hamilton! dus.

Wat je al niet voor leuke nutteloze zaken kunt vinden op het Internet 🙂

Weer

Perfect zomerweer om aan de kust door te brengen. De hele dag zonnig en een aangename temperatuur.

Het lijkt er wel op dat mijn geluk met het weer zo’n beetje op is. Vanaf morgen worden er een aantal dagen met regen verwacht. We zullen zien hoe het gaat. Ik verwacht in iedere geval een keer nat te worden. Hopelijk valt het mee en kan ik tussen de buien door lopen.

Songtekst van de dag

De songtekst van vandaag heeft niets te maken met wat er vandaag gebeurt is, maar meer met wat er 429 maanden (of 13057 dagen) geleden gebeurt is. De songtekst van vandaag is dan ook voor mijn alles, mijn Ada. Thank You van Led Zeppelin:

If the sun refused to shine,
I would still be loving you.
When mountains crumble to the sea,
There will still be you and me.

Kind woman, I give you my all.
Kind woman, nothing more.

Little drops of rain
Whisper of the pain.
Tears of love lost in the days gone by.

My love is strong,
With you there is no wrong.
Together we shall go until we die.

My, my, my.

An inspiration’s what you are to me.
Inspiration, look, see.

And so today my world—it smiles,
Your hand in mine, we walk the miles,
Thanks to you it will be done,
For you to me are the only one.

Alright, yeah

Happiness: no more be sad,
Happiness: I’m glad.

If the sun refused to shine,
I would still be loving you.
Mountains crumble to the sea,
There will still be you and me.

Foto’s

20180522 Instow – Westward Ho!

Datum: 20180522

Tijd: 9:50 – 16:45 uur

Afstand: 20,3 km

Overnachting: Culloden House, Westward Ho!

Wandeling

Voordat ik vertrek, kijk ik nog even rond bij de kerk met bijbehorende dooie akker dat langs de B&B ligt. Dit was de oorspronkelijke kerk van Instow. Volgens mijn hospita lag Instow vroeger namelijk hier tegen de heuvel en is het later verplaatst naar de kust.

Vandaag gaat het via Bideford en Appledore naar Westward Ho!. Dat uitroepteken hoort bij de naam, Westward Ho! is namelijk vernoemd naar de gelijknamige roman van Charles Kingsley.

Tot aan Bideford volgt het Coast Path weer de Tarka Trail. Dat betekent dus weer lange rechte stukken die een beetje saai dreigen te worden. In Bideford is het tijd voor koffie, bij de White Hart Inn. Terwijl ik koffie drink, hoor ik een nummer dat ik al een eeuwigheid niet meer gehoord heb, Son of my Father van Chickory Tip.  Zonder de hele tekst te kennen besluit ik dat dit de songtekst van de dag wordt.
In Bideford staat ook een standbeeld van Charles Kingsley.

Na Bideford verandert het pad gelukkig weer in een meer Coast Path achtig pad, langs de rivier via smalle paadjes naar Appledore (dit klinkt als een plaatsje uit Harry Potter). Appledore was en is bekend om zijn scheepsbouw. Vroeger werd dat in het Richmond Dry Dock gedaan. Dat raakte echter in onbruik toen een nieuw, modern en overdekt droogdok in gebruik werd genomen. Het Richmond Dry Dock is vernoemd naar Richmond Bay (in Prince Edward Island in Canada). Daar werden schepen tot een zeewaardig nivo gebouwd, volgestouwd met hout en daarna naar Engeland gestuurd. Hier werden de schepen dan afgewerkt en het hout werd voor verdere scheepsbouw gebruikt.
Vandaag de dag wacht de Richmond Dry Dock op iemand die er iets leuks mee kan en wil doen, zie hier.

Op de kade in Appledore zie ik nog net het veer naar Instow vertrekken. Dat had ik ook kunnen nemen, maar wandelen is leuker.

Het is tijd voor een pintje, een Golden Pig bij The Seagate aan de kade in Appledore. Gelukkig is er hier in Engeland geen gebrek aan lokaal gebrouwen bieren. Ook hier zijn er veel lokale en streek brouwerijen met ieder een keur aan bieren.
Na deze welkome pauze gaat het verder. Om de hoek is een grote kerk met een enorme dooie akker. Het aantal graven tegen de heuvel is verbazingwekkend groot. Volgens mij hebben ze hier nog nooit een graf opgeruimd.

Aan de rand van Appledore, bijna op het eind van Irsha street (een straat vol met leuke kleurige cottages) kom ik nog een leuk terras tegen. Aangezien het uitzicht hier erg mooi is en ik toch tijd genoeg heb, besluit ik nog maar een pint te nemen, een Dark Horse bij de Beaver Inn.
Het voordeel van een relaxte route is dat je ruim pauze kunt nemen…

Daarna gaat het echter weer serieus verder. Ik kom weer bij de kust en het Coast Path volgt de kust door de duinen naar Westward Ho!.

Weer

Wederom lekker wandelweer, voornamelijk bewolkt maar later in de middag kwam de zon door. Een aangename temperatuur, niet te warm.

Songtekst van de dag

Zoals hierboven al aangegeven, is de songtekst van vandaag van Chickory Tip, Son of my Father:

Mama said to me we gotta have your life run right
Off you got to school
Where you can learn the rules there right
Be just like your dad lad
Follow in the same tradition
Never go astray and stay an honest lovin’ son

Son of my father
Molded, I was folded, I was preform-packed
Son of my father
Commanded, I was branded in a plastic vac’
Surrounded and confounded by statistic facts

Tried to let me in but I jumped out of my skin in time
I saw through the lies and read the alibi signs
So I left my home, I’m really on my own at last
Left the trodden path and separated from the past

Son of my father
Changing, rearranging into someone new
Son of my father
Collecting and selecting independent views
Knowing and I’m showing that a change is due

Son of my father
Molded, I was folded, I was preform-packed
Son of my father
Commanded, I was branded in a plastic vac’
Surrounded and confounded by statistic facts

Foto’s

-->