Nog twee weken…

Nog twee weken te gaan voordat mijn avontuur begint. De meeste voorbereidingen zijn getroffen. Nieuwe spullen zijn gekocht, tickets zijn besteld, reis routes zijn uitgezocht, de wandel blog is klaar voor gebruik, mensen zijn geïnformeerd, vervanging is geregeld, GPS tracks zijn gedownload en gedetaileerde info van Encounter Walking Holidays is binnen.

Er kan eigenlijk niks meer misgaan…

Om met Peter Schilling te spreken: “der Countdown läuft”. De tekst van Major Tom is eigenlijk so-wie-so wel toepasselijk voor hoe ik momenteel overal tegen aankijk. Ik hoop alleen dat het voor mij beter afloopt 🙂

Gründlich durchgecheckt steht sie da
und wartet auf den Start – alles klar!
Experten streiten sich um ein paar Daten
die Crew hat da noch ein paar Fragen
doch der Countdown läuft

Effektivität bestimmt das Handeln
man verlässt sich blind auf den ander’n
jeder weiß genau, was von ihm abhängt
jeder ist im Stress, doch Major Tom
macht einen Scherz
dann hebt er ab und

Völlig losgelöst
von der Erde
schwebt das Raumschiff
völlig schwerelos

Die Erdanziehungskraft ist überwunden
alles läuft perfekt, schon seit Stunden
wissenschaftliche Experimente
doch was nützen die am Ende, denkt
sich Major Tom

Im Kontrollzentrum, da wird man panisch
der Kurs der Kapsel, der stimmt ja gar nicht
“Hallo Major Tom, können Sie hören
woll’n Sie das Projekt denn so zerstören?”
doch er kann nichts hör’n
er schwebt weiter

Völlig losgelöst
von der Erde
schwebt das Raumschiff
völlig schwerelos

Die Erde schimmert blau, sein letzter Funk kommt
“Grüßt mir meine Frau”, und er verstummt

Unten trauern noch die Egoisten
Major Tom denkt sich, wenn die wüssten
mich führt hier ein Licht durch das All
das kennt ihr noch nicht, ich komme bald
mir wird kalt

Völlig losgelöst
von der Erde
schwebt das Raumschiff
schwerelos

20180401 Bressoux – Neupré

Datum: 20180401

Tijd: 10:35 – 17:35

Afstand: 27,7 km

Wandelaars: Gerben, Frank, Rob

Wandeling

We gaan de 2de etappe lopen van ons vervolg op het Pieterpad, richting Santiago de Compostella.

Omdat het openbaar vervoer een beetje lastig is vandaag, het is 1ste paasdag, gaan we met de auto naar Neupré.  We parkeren de auto voor de bank, nadat we eerst een rondje door Neupré gereden hebben (we waren toch veel te vroeg en we wilden alvast kijken of we ergens iets kunnen drinken als we klaar zijn).

We gaan met bus 94 naar station Luik Guillemins. De bedoeling was om dan met de trein naar Bressoux te gaan. De aansluiting is echter erg slecht (bijna een uur wachten) en Frank oppert het idee om ook hiervoor een bus te pakken. Die vinden we in bus 138. Daarvoor hoeven we maar 10 minuten te wachten en dat is aanzienlijk sneller.
We moeten we nu iets meer dan 1 kilometer naar het begin van de wandeling, station Bressoux, lopen.

Als we station Bressoux bereikt hebben, gaat het door de stad richting Maas. We lopen een flink stuk langs de Maas. Aan de andere kant is de Luikse markt, maar daar gaan we nu niet naar toe. Bij Église collégiale Saint-Jacques is het eindpunt van de vorige route en de start van de nieuwe route.

Helaas is er nergens iets open, alleen bij een restaurant bij een jachthaven, maar daar krijgen we geen koffie (alles is gereserveerd voor de Paasbrunch). De ober geeft wel aanwijzingen waar we wel koffie kunnen krijgen, maar dan moeten we te ver terug lopen. We wagen het erop en hopen alsnog iets tegen te komen.

We lopen verder door Luik, we blijven vooral langs de Maas lopen. Totdat we bij de monding van de Ourthe komen, nu volgen we een stuk van de Ourthe. Als we de Ourthe verlaten, gaan we naar Angleur, een voorstad van Luik. Tot onze aangename verassing is hier een kroeg open, La Drash. Hier drinken we, na bijna 11 kilometer, een pintje.

De pauze was net op tijd, als we Angleur uitlopen (na één straatje), gaat het meteen de natuur en het bos in. Daar komen we ook niet echt meer uit totdat we aan het eindpunt zijn.
We gaan ook meteen omhoog. Dat is niet de laatste keer vandaag, maar wel de grootste klim (ongeveer 200 meter, dus dat valt wel mee).

We volgen al een tijdje de markeringen van het pelgrimspad, de schelp. Na een tijdje zwaaien we echter van het pelgrimspad af, een klein paadje omlaag. We gaan verder en verder omlaag totdat de bodem van deze vallei in zicht komt. Er stroomt een klein beekje doorheen. Volgens onze GPS moeten we op een gegeven moment dat beekje over. Er is echter geen brug, erger nog aan de andere kant ligt het pad nog steeds een stuk hoger en moeten we door de struiken een heel steile helling op om dat pad te bereiden. We laten ons hierdoor niet weerhouden en we bereken uiteindelijk alle drie het pad aan de overkant.
Helaas is het pad erg slecht, het wordt door mountan bikers gebruikt en er ligt veel water en modder. Gelukkig hebben hier blijkbaar meer mensen gewandeld, want er is een soort van alternatief pad ontstaan aan de zijkant. Uiteindelijk moeten we dwars over een veld met verdroogde planten steil naar boven om weer op het pelgrimspad terecht te komen. Als we gewoon door waren gelopen, dan waren we hier ook uitgekomen…

Het gaat verder door het bos en we komen langs de Universiteit van Luik, die hier boven op de heuvel ligt.

Na nog meer bos steken we een provinciale weg over en nu klimmen we een heuvel op en volgen we de heuvelkam waar een rotsachtig pad overheen loopt. Het is echter ook nogal glad vanwege de modder, uitkijken geblazen dus. Na een tijdje hebben we vanuit dit pad aan de linkerkant een geweldig uitzicht over de Ourthe.

Als we het bos verlaten gaat de route meer over wegen. We lopen Neupré in, maar we zijn nog lang niet bij de auto. Die bereiken we uiteindelijk ook. Helaas weer geen gelegenheden om iets te drinken op het laatste stuk, inclusief in Neupré.

We zijn weer een stukje dichter bij Santiago de Compostella.

De trajecten die we gelopen hebben:

  • Naar de stad van Saint-Jacques / Visé – Luik (vanaf station Bressoux) (gpx)
  • Tussen Ourthe en Meuse / Luik – Sint Séverin (tot aan de N63 in Neupré) (gpx)

Weer

Het was in principe lekker wandelweer vandaag, met een temperatuur van 8°C. Het was voornamelijk bewolkt, maar af en toe kwam de zon even door. In Luik hebben we even motregen gehad en terwijl we de steile helling op aan het zwoegen waren, regende en hagelde het zelfs even. We hebben de paraplu even gebruikt, maar we hadden het ook wel zonder gered.

Referenties

20180216 Maastricht – Bressoux

Datum: 20180216

Tijd: 09:05u – 17:35u

Afstand: 35,3 km

Wandelaars: Gerben, Frank, Rob

Wandeling

Nu we klaar zijn met het Pieterpad, hebben we besloten om richting Santiago de Compostella te gaan lopen. We zien wel waar het schip strandt…

Het eerste traject dat we gaan lopen is de aanloop route naar De weg van de Franken, van Maastricht tot Reims.
Onze wandeling begint met een dubbel traject (omdat de enkele stukken wat kort zijn), van Maastricht via Visé naar Luik. Omdat dat een flink stuk is, kunnen we in Bressoux stoppen, dat scheelt zo’n 4 kilometer van de route en 1-2 kilometer naar het station in Luik. We zien wel hoe het gaat.

Omdat we een flinke tocht voor de boeg hebben, vertrekken we op tijd. We gaan met de trein van 8:08 uur in Tegelen naar Maastricht. De treinreis verloopt voorspoedig (dat is ook al eens anders geweest).

Even na 9:00 uur beginnen we onze wandeling die start vlak bij het station langs de Maas. Diezelfde Maas zullen we vandaag grotendeels blijven volgen. Eerst in Maastricht en daarna aan de rand van Maastricht door het groen.
Daarna gaat het richting Visé. Dat is niet het mooiste stuk, het gaat voor een deel langs industrieterreinen en lange vrij saaie stukken door velden. Wel komen we door Eijsden, hier is het even beter. Op een gegeven moment gaat het vlak langs de autobaan af.

In Visé steken we die autobaan over en gaan we even een kleine pauze inlassen om iets te drinken. In restaurant L’autobus zijn we alleen welkom als we uitgebreid dineren. Dat was niet de bedoeling, maar gelukkig wijst men ons wel de weg naar een kroeg (hoewel we die zelf ook wel gevonden hadden). Bij D’Artagnan drinken we Tripel Karmeliet en Jus d’orange (dat is ook Frans).

We hebben het vermoeden dat de rest van de tocht wellicht tegen kan vallen omdat het richting Luik gaat en daar is het nogal industrieel en smerig. Wat schetst onze verbazing als we in plaats daarvan een stukje van de Maas af over de heuvels lopen, midden in de natuur, door bossen en later door velden. Een heel mooie omgeving.

Helaas heeft Gerben pijn aan zijn voet. Hoewel hij in Visé aangaf dat het wel ging, gaat het het bij tijd en wijlen niet zo goed. Hij probeert diverse keren of een stok helpt en soms is dat zo. Hij klaagt niet, loopt stug door en houdt de moed erin. Wel ligt ons tempo nu aanzienlijk lager. We besluiten dan ook om niet verder dan Bressoux te lopen. Dat is ver genoeg en ook is het dan laat genoeg.

Bij Jupille-sur-Meuse lopen we Luik binnen en daarna gaat het door de bebouwde kom (niet het mooiste stuk van de route) naar Bressoux. Helaas is er nergens een kroeg of iets dergelijks te bekennen. Dan vanavond maar een welverdiend pintje op de bank.
We zoeken het station en dat is even lastig. Dan spotten we echter vanaf een brug het perron, midden tussen een hele stapel spoorlijnen. Er staat zelfs een werkende automaat om tickets uit te halen en we hebben geluk, de trein rijdt ieder uur en we hoeven maar iets minder dan een kwartier te wachten.

Ook de terugreis verloopt soepeltjes, met koffie en Cola van de Kiosk in Maastricht.

De route stond niet echt aangegeven, we hebben voornamelijk op de GPS gelopen en op de kaarten die ik geprint had. Wel zagen we diverse markeringen met de schelp (pelgrimspad), maar daar hadden we het zeker niet mee gered.
Een mooi begin van onze pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.

De trajecten die we gelopen hebben:

  • Over platgetreden paden / Maastricht – Visé (gpx)
  • Naar de stad van Saint-Jacques / Visé – Luik (tot het station Bressoux) (gpx)

Weer

We hadden vandaag perfect wandelweer, zonnig, droog en ongeveer 8°C. Wel was het erg modderig en drassig. Op diverse plaatsen moesten we onze weg zoeken langs grote plassen water of grote modderpoelen.

Referenties

-->